maxwan

MECHELEN BOULEVARD

1km Slow mile shared space

MECHELEN BOULEVARD

MECHELEN, 2014

MAXWAN, in collaboration with Antea Group, won the international competition to redesign the primary shopping axis of the City of Mechelen, BE. It is one of the seven priority projects designated by the Flemish government to exemplify excellence in urban development in the coming years. It will be a three phase design and execution project, reconnecting central station and the main market square via an over 1km pedestrian boulevard.
The vision is to form a true central city axis, seamlessly integrating the various streets, knitting together the five major squares, and all the while maximizing space for green, water, bikes, and art. Pedestrian space is paramount, enlivening the shopping experience. The materials choice is envisioned to be simple, providing comfort and quality, allowing the users to be the highlight of the space.
It will be a place to live, play, shop and stroll. This city gateway will reconnect Mechelen with its rich history and fulfill its ambition of becoming the most significant shopping boulevard in Flanders.

Credits:
program
reconstruction of a shopping street

client
City of Mechelen

country
Belgium

city
Mechelen

scale
M

team leader
Rene Sangers, Olivier Vet

partner in charge
Rients Dijkstra, Hiroki Matsuura

team
Artur Borejszo, Aleksandar Hrib, Veronika Kommova, Nobuki Ogasahara, Ignas Uogintas

collaborators
Antea Group


image257_002.jpg
image257_001.jpg
image257_101.jpg
image257_004.jpg
image257_005.jpg
image257_006.jpg
image257_010.jpg
image257_011.jpg
web257_01.jpg
web257_02.jpg
web257_03.jpg
web257_04.jpg
web257_05.jpg
web257_07.jpg
web257_13.jpg
web257_14.jpg
web257_17.jpg