KURZ AREAL

SCHWäBISCH HALL, 2012

 

POSTINDUSTRIAL SITE BECOMES OFFICE / CULTURAL / LEISURE CENTER

Kurz Center
Located between the city center of Schwäbisch Hall, Hessental and Dachswald, the site has significant characteristics to set the base for future development. Currently it is filled with few recognizable post-industrial buildings and various low quality additions that formerly served old industry. The project deals in a respectful way with the sites constrains and existing identity, while looking for new spatial and programmatic opportunities that will give the site a new character, and that will influence the adjoining neighborhoods, city and region. The rich history of collaboration between industry and community in the region of Schwäbisch Hall, as well as a strong focus on sustainable energy concepts find its reflection in the program of the Kurz Center. The design proposal creates a centrally located, high quality public space, that connects the heart of the site with the main access street, and that becomes a binding element for existing and new structures. Various commercial, cultural, and art programs frame and fill the space to support its liveliness.

program

office, cultural, hotel, commercial, edutainment, climbing hall, student housing, museum depots, bus depot, park, public space

client

Stadtwerke Schwäbisch Hall GMBH

country

Germany

city

Schwäbisch Hall

partner in charge

Hiroki Matsuura, Rients Dijkstra

team leader

Artur Borejszo

team

Martijn Anhalt, Aleksandar Hrib, Nobuki Ogasahara, Vaidotas Vaiciulis, Olivier Vet, Soo Jung Yoo




RELATED


KOZIN RESIDENTIAL ISLAND

KIEV – jan '08
How to build 2000 new houses while preserving the natural beauty of the site.

This is my street!

STOCKTON-ON-TEES – jan '08
A densely knit, low rise neighbourhood for 200 families

LEIDEN CENTRAL STATION AREA

LEIDEN – dec '10
Transformation of the area around Leiden Central Station

REGINA MUNDI

GENK – may '11
Educational & Cultural HUB in center of Genk

BASEL CITY CENTRE

BASEL – jan '11
A vision for public space of the inner city of Basel.

SPECIAL ECONOMIC BLOK

ROTTERDAM – jan '12
A top-down strategy that allows for a bottom-up transformation