maxwan

KURZ AREAL

Postindustrial site becomes office / cultural / leisure center

KURZ AREAL

SCHWäBISCH HALL, 2012

Kurz Center
Located between the city center of Schwäbisch Hall, Hessental and Dachswald, the site has significant characteristics to set the base for future development. Currently it is filled with few recognizable post-industrial buildings and various low quality additions that formerly served old industry. The project deals in a respectful way with the sites constrains and existing identity, while looking for new spatial and programmatic opportunities that will give the site a new character, and that will influence the adjoining neighborhoods, city and region. The rich history of collaboration between industry and community in the region of Schwäbisch Hall, as well as a strong focus on sustainable energy concepts find its reflection in the program of the Kurz Center. The design proposal creates a centrally located, high quality public space, that connects the heart of the site with the main access street, and that becomes a binding element for existing and new structures. Various commercial, cultural, and art programs frame and fill the space to support its liveliness.

Credits:
program
office, cultural, hotel, commercial, edutainment, climbing hall, student housing, museum depots, bus depot, park, public space

client
Stadtwerke Schwäbisch Hall GMBH

country
Germany

city
Schwäbisch Hall

scale
M

team leader
Artur Borejszo

partner in charge
Hiroki Matsuura, Rients Dijkstra

team
Martijn Anhalt, Aleksandar Hrib, Nobuki Ogasahara, Vaidotas Vaiciulis, Olivier Vet, Soo Jung Yoo


BIRDS_web.jpg
SQUARE_web.jpg
ATRIUM_web.jpg
plan_500_web.jpg
Old_New_web.jpg
red: old
orange: new
dotted: removed
Public_Space_web.jpg
large, central, public space
Culture_Industry_web.jpg
culture & industry
Energy_web.jpg
energy
Connections_web.jpg
connections
section01_web.jpg
section02_web.jpg