maxwan

KLEINPOLDERPLEIN

A traffic knot reorganized and activated

KLEINPOLDERPLEIN

ROTTERDAM, 2009

Kleinpolderplein is not merely a highway intersection. It constitutes of 3 levels of roads, one sunken, one lifted and one on grade. Grade level is a convoluted lace of main roads, local roads, bike paths and disjointed, informal sidewalks.

The proposal is not to change the components, but to merely modify or add to them in order to form a greater whole. The car and bike movements remain intact, while the unused buffer zone is transformed into a high quality pedestrian realm. Along the paths are strewn many leftover spaces. In addition to providing a character to the movement, an identity is provided to these series of spaces from a sign to provide identification to the surrounding community of Overschie, to a community event space for concerts, weddings, meetings, etc.
This gives both an identity to the Overschie community, provides convenient links to the close uses, as well as a clear entry point to the City of Rotterdam.

The Zestienhovensekade crossing in Overschie is a remarkably wide viaduct underneath the raised A13 that divides the town in two halves. A veritable forest of columns supports the highway where it runs across the 110 m wide gap in what is an otherwise closed supporting structure. The open viaduct is useless. The viaduct space itself is unpractical, filthy and unpleasant.
What the viaduct leftover space does make possible is the construction of a series of affordable shelters, or spaces for indoor activities. The spaces can be connected to form a larger facility that could house a whole range of social and cultural activities and clubs. These could include a youth club, a practicing space for local bands, a party venue, meeting spaces for all manner of existing social gatherings, etc.

A small Park is one of the hidden gems of Overschie and it is the place where the two parts of the town are connected heart to heart. The road dips down a couple of meters, into a half-sunken and narrow tunnel underneath the A13. The tunnel is constructed in such a way that it splits the park in two. As the place where East and West in Overschie are centrally connected, this tunnel, its ramps and the Sidelinge Park should form an ensemble that defies the division by the highway. An act of cosmetic structural surgery could make it so: softly sloping ramps instead of the hard edge retaining walls and by downscaling the road into a small parklane. Reshaping the road and the tunnel walls will merge the connective route with the park and bring both sides closer together.

Credits:
program
mixed use

client
Crimson / Woonstad Rotterdam

country
Netherlands

city
Rotterdam

scale
L

team leader
Martijn Anhalt

partner in charge
Rients Dijkstra, Hiroki Matsuura

team
Artur Borejszo, Jason Hilgefort, Nara Lee, Nobuki Ogasahara, Michiel Raats


d90-panel_detail_s.jpg
m191-all-small.jpg
diagram191_02.png
m191-diagram01_s.jpg
m191-publicspace.jpg
m191-pavilion-inte.jpg
m191-detail05a_s.jpg
m191-detail06_s.jpg
m191-detail03_s.jpg
m191-detail04_s.jpg
m191-site02.jpg
m191-tunnel02.jpg
m191-west.jpg
m191-tunnel01.jpg