DE SPOELBERCHPLEIN

MACHELEN, 2013

 

GREENER AND FRIENDLIER SQUARE IN A RESIDENTIAL NEIGHBORHOOD

De Spoelberchplein is the first realization scheme in our master plan of Machelen-Diegem. The square locates in the housing area, where it should function as an amenity core of the neighborhood as well as a casual roundabout.

For a pleasant atmosphere, this neighborhood square provides a unified green park with a shared space of grainy red bricks, so that kids, pedestrians, and bikers can enjoy and acknowledge it as a unique part of the neighborhood.

The square avoids hard separation between narrow pedestrian walks and asphalt car lanes. Instead, it aims for generous paths that run in a cozy park: cars and pedestrians share the same surface that is defined by winding curves of the rich greenery. In addition, the area is slightly raised to slow down cars.

The center of the square has a car-free pedestrian park. It serves short-cuts across the square as an opportunity for strolls in the deeper green. Plants of the green space are carefully chosen and arranged, so that they create a diverse impression with little maintenance.

To integrate this improved square well into the surroundings, we took the front of the surrounding housing as a border of the square, instead of an existing boundary of a small roundabout. This improves not only the friendly experience of the square but also the overall traffic circulation. Likewise, the street parking integrates into the area better and has more parking places than before.

The square is now under construction. It is expected to be completed by the end of November, 2013.

program

Refurbishment public space

client

Muncipality of Machelen

country

Belgium

city

Machelen

partner in charge

Hiroki Matsuura

team leader

Rene Sangers

team

Aleksandar Hrib, Artur Borejszo , Soo Jung Yoo

collaborators

1010 architecture+urban design
Antea Group




RELATED


BLACK MEADOW

OSTRAVA – jun '10
A new cultural centre

TECHNOPARK GARDEN

MOSCOW – jan '16
One of the largest urban square in Russia

CENTRAL PARK

MOSCOW – sep '17
A park design for the CENTRAL PARK of the Skolkovo Innovation Center. Working drawing stage almost completed

Sand Catcher

ANTWERP – nov '17
Conversion of an infrastructural element into a landscape treasure

ROTTERDAM CENTRAL STATION AREA

ROTTERDAM – jan '08
Supervision and masterplan for the area around Rotterdam Central Station.

Project A101

MOSCOW – jan '06
A New Town for 320'000 residents South-West of Moscow